Szkoły Policealne i Liceum oraz Medyczne Szkoły Policealne dla Dorosłych

PlusEdukacja

Kurs na barmana

Usiąść za barem, sączyć drinka i plotkować z barmanem. Albo: stać za barem, robić drinki i rozmawiać z klientami. Jeśli ta druga opcja bardziej ci odpowiada, zrób kurs barmański. Znalezienie pracy nie będzie wtedy stanowiło problemu - pod warunkiem jednak, że będziesz dobry w swoim fachu.

Przygotowując się do zawodu barmana nauczysz się perfekcyjnie dobierać składniki drinków oraz organizować swoje miejsce pracy tak, żeby wszystko było zawsze pod ręką. Znajomość specyfiki poszczególnych trunków sprawi, że będziesz doskonałym doradcą każdego klienta. Opinie o tobie powtarzane z ust do ust będą dla ciebie najlepszą rekomendacją.

Szkolenie na barmana

Zawód barmana to idealna profesja dla osób, które dobrze się czują w zgiełku, wśród ludzi. Szkolenie obejmujące zarówno zajęcia teoretyczna jak i praktyczne trwa trzydzieści godzin lekcyjnych. W cenie kursu otrzymasz od nas wszystkie niezbędne materiały dydaktyczne. Tylko od twojego zaangażowania zależy, czy będziesz barmanem doskonałym czy... jednym z wielu.

Praca barmana jest łatwa i przyjemna. Osoba o takich kwalifikacjach zawsze znajdzie zatrudnienie. Umiejętności zdobyte na kursie na pewno okażą się przydatne zarówno w najlepszych restauracjach jak i w domowym zaciszu.

W cenie kursu zapewnione są wszystkie materiały dydaktyczne niezbędne do realizacji szkolenia.
Liczba godzin: 30 godziny (45 minut)
Czas zajęć: w dni robocze: 2,3 razy w tygodniu
Zajęcia teoretyczne: 10 godzin
Zajęcia praktyczne: 20 godzin
 

Program kursu*:

I. Zarys technologii i towaroznawstwa napojów

1. Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana

Przegląd towaroznawczy wódek

  • Wódki polskie
  • Whisky
  • Gin
  • Rum

2. Towaroznawstwo i technologia likierów

II. Historia napojów mieszanych

1. Genealogia napojów mieszanych

  • historia cocktail francuskich
  • historia cocktail angielskich
  • historia cocktail USA

2. Historia cocktaili na wybranych przykładach

  • Bloody Mary
  • Cuba Libre
  • Manhattan
  • Margarita
  • Martini
  • Old Fashioned

III. Charakterystyka napojów mieszanych

1. Fizjologia napojów mieszanych

2. Schemat wzajemnego kojarzenia się składników

3. Coctaile na bazie wódki

4. Coctaile na bazie whisky

5. Coctaile na bazie ginu

6. Coctaile na bazie rumu

7. Drinki sławnych barów i mistrzów świata

IV. Organizacja baru

1. Typy barów
2. Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru
3. Wykaz składników obowiązujących w barach
4. Miary barowe

V. Technika mieszania napojów gorących

1. Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących
2. Wygrzewanie szkła i sposoby flambirowania napojów
3. Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach

  • grog
  • krupnik
  • punch
  • mull
  • sangaree

VI. Technika mieszania napojów zimnych

1. Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych
2. Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych

  • shakery
  • blender
  • szkalnica barmańska

VII. Technika miksowania coctaili

1. Propedeutyka miksologii
2. Podstawowe elementy techniki miksowania
3. Podstawowe sposoby i metody miksowania

  • shaking
  • blending
  • building

4. Technika miksowania coctaili

  • Coctaile na bazie wódki czystej
  • Coctaile na bazie whisky
  • Coctaile na bazie ginu
  • Coctaile na bazie rumu
  • Coctaile na bazie tequili

5. Dodatki uzupełniające oraz zamienniki używane w miksologii

  • modyfikatory (likiery, kremy)
  • bonifikatory (bittersy)

* przedstawiony program jest programem ramowym i nie przedstawia oferty handlowej

Go to top of page